MEET YOUR STRANGER

IFFR Rotterdam


"Meet Your Stranger" is een interactief te beleven film die zich buiten de bioscoopzaal afspeelde in de publieke ruimte rondom het Schouwburgplein tijdens het International Film Festival Rotterdam 2012. Met behulp van dialoogteksten die op de smartphone verschenen kropen IFFR bezoekers in een filmrol en beleefden zij allerlei filmscenes te midden van virtuele decors die zich via de smartphone openbaarden.

Theaterfestival de Parade"Smartphone mee naar theaterfestival De Parade ja of nee?" Ja! Want om je sociaal wenselijk te gedragen op De Parade hoef je dit jaar -niet- je smartphone thuis te laten. Het apparaat geeft je toegang tot een portable Do-It-Yourself voorstelling. Met in de hoofdrol je mobiel, of eigenlijk jij zelf. Maar dan als een van de 4 beschikbare personages in een verhaal van Madeleen Bloemendaal. Kijk alvast op de de website om te ontdekken of je zelf een Sneaky Steve of Angry Jack bent, en of er een Bloody Mary of Sweet Scarlett naast je staat.

"Meet Your Stranger" is een smartphone-voorstelling die een oplossing biedt voor een hedendaags probleem: mensen die via hun smartphone wél met heel de wereld verbonden zijn maar toch risico lopen op 'smartphone isolement': geen oog meer hebben voor de directe omgeving om hen heen. De voorstelling wordt (mede geinspireerd door deze actuele sociale context) ondersteund door het Vodafone Firestarters programma.

Het is een een smartphone-voorstelling zonder de karakteristieke nadelen van de smartphone. Een voorstelling die gebruik maakt van de techniek, maar die de mens een extensie laat zijn van die techniek, in plaats van andersom.

Eigenlijk is het stuk het best aan te duiden als een open source theaterstuk. Parade bezoekers ontvangen via een web-app in één keer alle teksten van het stuk. Althans, de helft. Ze zien hun eigen tekst volledig, maar van de tekst van dee tegenspeler verschijnen alleen de laatste paar woorden. Die tegenspeler(s) kunnen worden opgespoord middels een analoge theatrale procedure: door volgens een herkenbaar patroon de mobiel door de lucht te wuiven. Elke smartphone bezitter op de Parade kan een tegenspeler zijn. Maar de meeste kans op een tegenspeler is er rond het hele uur rondom de zweefmolen en de Theatertoren.

Dus voor hen die geen 'oude Nokia' hebben, laad de smartphone goed op en Meet Your Stranger op De Parade in Amsterdam vanaf 9 tot en met 15 augustus 2013.

Night of the Nerds

Autocue

GO


Wherever we go, we stare at the screens of our smartphones. We're immersed in our personalised universes, which are invisible to people nearby. Being the driver of a car full of passengers, the feeling of being excluded from the world that really matters, is even more sad, because there's no escape, no screen to dive into. You need to keep watching the road. If you're the lucky owner of a pair of Google Glass (and not having a Google self driving car yet) then the "Autocue" app is what you, and your fellow passengers, need. It solves a practical problem, but it also disrupts the social situation in the car. No more smartphone staring in isolation, but lively dialogues instead. The multi-user autocue instructs each passenger to speak out lines from classic movie scenes staged inside cars. Instructions appear in sync across the smartphones and the Google Glass. A centralised system plays the scenes as an infinite loop, so you can enter any car in the world and join the conversation. If there's two people in the front seat of the car already, choose the back seat and click to contribute a matching soundtrack.

Woordenjutten - Oerol

GOElke festivaldag worden er honderden persoonlijke woorden de lucht in gestuurd. Ga met je smartphone naar het woordenjut loket op het Westerkeynterrein en geef je woorden mee aan de wind; doe eindelijk die bekentenis of geef lucht aan je hartenwens. Via Augmented Reality op je smartphone kun je jouw woorden zien wegvliegen. En twee maal per dag start de woordenjutter een virtuele expeditie ergens op het eiland op zoek naar alle aangewaaide woorden. Kijk in de festivalkrant en op het Woordenjut loket welk deel van je hart je die dag kunt luchten en wat de tijd- en vertrektijden van de woordenjutexpeditie zijn. Na tien dagen Oerol zal het eiland er een virtueel gevoelslandschap bij hebben, gevormd door alle belevingswerelden van de bezoekers.

Berlage Ontmoet


"Berlage Ontmoet" is een app die op verscheidene plekken in de Amsterdamse Transvaalbuurt doe-het-zelf lokatietheater aanbiedt. Dialogen dienen te worden uitgesproken en de tekst wordt ondersteund met augmented reality beeldmateriaal. De app laat participanten op een unieke manier een verhaal over Berlage beleven.

Tot stand gekomen als samenwerking tussen Sander Veenhof, Esmeralda Detmers, Tijmes Woudenberg en het Museum Zonder Muren Amsterdam-Oost

Lees Luid