Meet Your Stranger
De Parade 2013


De smartphone een sociaal apparaat?!

Op De Parade wél!Om je sociaal op te stellen hoef je dit jaar je smartphone -niet- thuis te laten, want het apparaat geeft je toegang tot een portable DIY voorstelling met in de hoofdrol je mobiel. Of eigenlijk jij zelf, maar dan als een van de 4 beschikbare personages en heel de Parade als mogelijke tegenspeler in een verhaal van Madeleen Bloemendaal. Een smartphone-voorstelling die een oplossing biedt voor een hedendaags probleem: mensen die via hun smartphone wél met heel de wereld verbonden zijn, maar toch in een 'smartphone isolement' leven en geen oog meer hebben voor de directe omgeving om hen heen.

Dus een oproep aan iedereen die geen 'oude Nokia' heeft: kom naar de Parade met een goed opgeladen mobiel en Meet Your Stranger.


  Volgende DOE-HET-ZELF voorstelling:

19:00 ZONDAG 25 augustus 2014

Rondom de Zweefmolen

1. SEARCH
 
2. MEET
 
3. ACT


Ben je op de Parade? Ga naar meetyourstranger.com op je mobiel, kies een personage, voer de code in en krijg toegang tot een paralelle wereld.

De aanbevolen plek om andere strangers te treffen: het Meet Your Stranger meeting point tussen de zweefmolen en de Theatertoren.
Heel de Parade je tegenspeler? Iedereen met een smartphone zou wel eens de Angry Jack, Bloody Mary, Sneaky Steve of Sweet Scarlett kunnen waarmee je een een volgende scène kunt beleven.


Sandra alias Sweet Scarlett :

Je bent al 15 jaar secretaresse bij de directeur van een grote bank.

Saai? Als het vijf uur is geweest, transformeer je in femme fatale Sweet Scarlett. En verkoop je de gevoelige informatie die je ter oren is gekomen door... Een lucratieve business. Gevaarlijk? Met je verleidelijke woorden en scherpe nagels krijg je alle grote mannen uit de onderwereld klein.


Maria alias Bloody Mary:

Je bent een bevlogen lerares op een middelbare school. Zelfs na schooltijd geef je de jeugd nieuwe kansen: Je zet je bril af, gooit je haar los en je afgetrainde lijf wordt zichtbaar. Als Bloody Mary dril je jouw leerlingen tot bloedens toe zodat zij overal op kunnen klimmen, af kunnen springen en ook master freerunner zijn. Als de nacht valt, ben jij met je bende de oren en de ogen van de stad. Voor jullie top spionnen is niemand veilig.


Stefan alias Sneaky Steve:

Je bent een onopvallende boekhouder bij een overheidsinstelling. Computers zijn je lust en je leven. Je bent het liefst op jezelf... Althans dat laat je je collega's denken.

Na vijf uur transformeer je in vlotte zakenman Sneaky Steve. Maatpak aan, zonnebril opÉ en met je gehackte overheidsinformatie op zak duik je de onderwereld in. Een gevaarlijk maar lucratief bijbaantje!


Jacco alias Angry Jack:

Je bent al taxichauffeur zo lang als je je kunt herinneren. Met een gezellig praatje breng je iedereen van A naar B. Alleen wie goed in jouw ogen kijkt, ziet dat daar een donkere wereld schuil gaat.

Je rijdt goed betaalde 'extra ritjes' onder de naam: Angry Jack. Je achtervolgt, ontwijkt en levert geheime pakketjes af. Gevaarlijk? Pff.. je bent breed, kent geen angst en hebt een hele hoge pijngrens. Het enige wat je niet hebt, is geduld.
Check elk hele uur of er zich strangers in je omgeving bevinden, waarmee je je volgende ontmoeting/scene kunt kunt ervaren.

Aanbevolen lokatie: rondom de zweefmolen en de Theatertoren.
Meet Your Stranger - Parade editie:

Sander Veenhof met ondersteuning van Mart van Bree. Teksten van o.a. Madeleen Bloemendaal

Mogelijk gemaakt door: Vodafone Firestarters
Oorspronkelijk concept:

Sander Veenhof, Andre Freyssen & Madeleen Bloemendaal"Smartphone mee naar theaterfestival De Parade ja of nee?"

Ja! Want om je sociaal wenselijk te gedragen op De Parade hoef je dit jaar -niet- je smartphone thuis te laten. Het apparaat geeft je toegang tot een portable Do-It-Yourself voorstelling. Met in de hoofdrol je mobiel, of eigenlijk jij zelf. Maar dan als een van de 4 beschikbare personages in een verhaal van Madeleen Bloemendaal. Kijk alvast op de de website om te ontdekken of je zelf een Sneaky Steve of Angry Jack bent, en of er een Bloody Mary of Sweet Scarlett naast je staat.

"Meet Your Stranger" is een smartphone-voorstelling die een oplossing biedt voor een hedendaags probleem: mensen die via hun smartphone wél met heel de wereld verbonden zijn maar toch risico lopen op 'smartphone isolement': geen oog meer hebben voor de directe omgeving om hen heen. De voorstelling wordt (mede geinspireerd door deze actuele sociale context) ondersteund door het Vodafone Firestarters programma.

Het is een een smartphone-voorstelling zonder de karakteristieke nadelen van de smartphone. Een voorstelling die gebruik maakt van de techniek, maar die de mens een extensie laat zijn van die techniek, in plaats van andersom.

Eigenlijk is het stuk het best aan te duiden als een open source theaterstuk. Parade bezoekers ontvangen via een web-app in één keer alle teksten van het stuk. Althans, de helft. Ze zien hun eigen tekst volledig, maar van de tekst van dee tegenspeler verschijnen alleen de laatste paar woorden. Die tegenspeler(s) kunnen worden opgespoord middels een analoge theatrale procedure: door volgens een herkenbaar patroon de mobiel door de lucht te wuiven. Elke smartphone bezitter op de Parade kan een tegenspeler zijn. Maar de meeste kans op een tegenspeler is er rond het hele uur rondom de zweefmolen en de Theatertoren.

Dus voor hen die geen 'oude Nokia' hebben, laad de smartphone goed op en Meet Your Stranger op De Parade in Amsterdam vanaf 9 tot en met 15 augustus.  Collectief DOE-HET-ZELF moment:

19:00 ZONDAG 25 augustus 2014

Rondom de Zweefmolen